Otwarte archiwum. Część 1

Projekt online

W najnowszym projekcie udostępniamy on-line materiały filmowe dotyczące działalności artystów i artystek współpracujących z Fundacją Profile. W ramach czterech części programu prezentujemy dokumentację projektów zrealizowanych przez Krzysztofa Wodiczko, Jarosława Kozłowskiego, Józefa Robakowskiego Alicję Karską i Aleksandrę Went. Poszczególne bloki  programu obejmują zapisy filmowe różnych działań artystycznych, komentarze twórców, fragmenty wykładów, wywiady do kamery.

W pierwszej części programu pod hasłem Artysta na rzecz domeny publicznej przedstawiamy godzinny materiał na temat twórczości Krzysztofa Wodiczko. Filmowa dokumentacja oferuje wgląd w pracę artysty z działaczami i aktywistami społecznymi, ofiarami przemocy, imigrantami oraz weteranami wojennymi. Udostępniamy zapisy filmowe kluczowych realizacji artysty, projekcji w przestrzeni publicznej, które miały miejsce w Warszawie, Denver, Tijuanie, Bazylei, Wenecji, Mediolanie, Nowym Jorku. Prezentowane materiały pochodzą z archiwum Fundacji Profile i Krzysztofa Wodiczko.

Jednocześnie prezentujemy w formie e-booka książkę na temat projektów artysty w przestrzeni publicznej zrealizowanych w latach 1980-2010.

Otwarte archiwum. Część 3

Otwarte archiwum. Część 2