Kto się nie boi awangardy! 2020

26 maja–10 czerwca 2020

od wtorku do soboty

w godz. 12–19

Artyści: Natalia Brandt, Tomasz Ciecierski, Witosław Czerwonka, Andrzej Dłużniewski, Irena Kalicka, Alicja Karska, Barbara Kozłowska, Jarosław Kozłowski, Anna Kutera, Romuald Kutera, Paweł Kwiek, Natalia LL, Andrzej Lachowicz, Jerzy Lewczyński, Zbigniew Libera, Zbigniew Makarewicz, Ewa Partum, Andrzej Paruzel, Józef Robakowski, Andrzej Różycki, Zdzisław Sosnowski, Jerzy Treliński, Teresa Tyszkiewicz, Zbigniew Warpechowski, Ryszard Waśko, Aleksandra Went, Krzysztof Wodiczko

Aukcja sztuki współczesnej oferująca prace czołowych twórców polskiej awangardy. Pod hasłem KTO SIĘ NIE BOI AWANGARDY! Już po raz piąty proponujemy prace klasyków awangardowych tendencji powojennej sztuki polskiej, artystów o kluczowym znaczeniu dla historii polskiej sztuki współczesnej, których dzieła znajdują się w prestiżowych kolekcjach muzealnych w Polsce i za granicą.

Aukcja jest wyjątkową okazją do nabycia dzieł znanych z książek i podręczników, ale nie funkcjonujących w komercyjnym obiegu sztuki. Oferta aukcyjna obejmuje prace kilkunastu czołowych twórców polskiej awangardy oraz artystów młodszego pokolenia, którzy w swojej sztuce kontynuują tradycje awangardy.

Wszystkie prace będą eksponowane w Fundacji Profile w ramach wystawy przedaukcyjnej  w dniach 26 maja – 10 czerwca 2020, godz. 12.00 – 19.00 w siedzibie Fundacji Profile przy ulicy Franciszkańskiej 6.

Katalog aukcyjny dostępny tutaj

Otwarte archiwum. Część 1