Irena Kalicka
Gęsia skórka

24.10.-08.11.2014

Nowa seria fotograficzna Ireny Kalickiej to zestaw obrazów przedstawiających białe gęsi i postaci ubrane w białe suknie kojarzące się z pamiątkowymi zdjęciami nowożeńców, na których młode panny pozują w ceremonialnych bielach. Ale panny młode Kalickiej to na większości zdjęć wcale nie panny, tylko dziwaczne niekiedy postacie z brodami wyłaniającymi się spod rozwianych welonów, twarzami ukrytymi pod grubą warstwą makijażu lub zastygłymi w grymasie nieruchomych masek. Brodate, muskularne, wytatuowane lub lalkowate panny młode w strojnych sukniach, powiewających tiulach i fin de siecle`owych koronkach uruchamiają szereg skojarzeń, w których mieszają się różne kody kulturowe, od romantycznych uniesień do perwersyjnych ekscytacji. Częścią tej queerowej maskarady w bieli są przechadzające się gęsi. Ich paradne wizerunki rozładowują napięcie sentymentalno-demonicznych inscenizacji, które dając upust tłumionym fantazjom, mogłyby przyprawiać o „gęsia skórkę”.