INSTRUMENT OSOBISTY

1969

„Instrument umożliwia przekształcanie dźwięków otoczenia.
Instrument funkcjonuje dzięki ruchom dłoni.
Instrument reaguje na światło słońca.
Instrument jest przenośny.
Instrument jest używany w dowolnym miejscu i dowolnym czasie.
Instrument jest przeznaczony wyłącznie do użytku autora.
Instrument umożliwia autorowi osiągnięcie wirtuozerii.”

Krzysztof Wodiczko, 1969

Elektroakustyczny przyrząd skonstruowany przy współpracy ze Studiem Eksperymentalnym Polskiego Radia pod dyrekcją Józefa Patkowskiego.

Jego działanie polega na regulacji dopływu, barwy i natężenia dźwięku za pomocą ruchu dłoni.  Przyrząd składa się z mikrofonu umieszczonego na czole odbierającego dźwięki otoczenia, które są następnie są przekazywane do urządzenie filtrującego umieszczonego na dłoniach.  Urządzenie filtrujące wyposażone w czujniki światła, regulowane przez ruch dłoni, wysyła zmodyfikowany dźwięk do dźwiękoszczelnych słuchawek. Gdy dłonie są zamknięte, w słuchawkach słychać ciszę, otwarcie dłoni i odwrócenie ich w kierunku światła powoduje, że urządzenie filtrujące przekazuje do słuchawek wszystkie dźwięki z otoczenia.  Prawa dłoń steruje niskimi, a lewa dźwiękami wysokimi.

„Instrument osobisty” powstał w kontekście sytuacji politycznej lat 70. W sytuacji ekspresji artystycznej narażonej na cenzurę i kontrolę, Krzysztof Wodiczko skonstruował przyrząd służący do regulacji i selekcji docierających dźwięków, a więc treści, informacji, medialnego szumu. „ Instrument osobisty” pozwalał użytkownikowi na demokratyzację przestrzeni publicznej poprzez wolny wybór tego, co słyszane.