ANATOMIA PRZESTRZENI. Jarosław Kozakiewicz

31 stycznia - 21 marca 2015

Fundacja Profile, ul. Franciszkańska 6, 00-214 Warszawa

Anatomia przestrzeni Jarosława Kozakiewicza to laboratorium form, których geometria wywiedziona jest z anatomii ludzkiego ciała. Wielościenne, nieregularne bryły powstają poprzez połączenie liniami otworów ciała człowieka. Kreślone w przestrzeni linie proste wyznaczają krawędzie geometrycznych brył - modułów. Każdy z modułów jest inny, tak jak każde ciało ma inną miarę wyrażającą się odmiennymi stosunkami liczbowymi. Bryły geometryczne wyprowadzane z proporcji ciała mają odniesienia w sięgającej antyku tradycji związków geometrii z ciałem. U Kozakiewicza ikoniczna dla tej tradycji figura witruwiańska ulega przekształceniu; nie jest ona, jak w rysunku Leonarda, źródłem miary i proporcji. Artystę interesują jej relacje z otoczeniem, „otwarcie” ciała na przestrzeń, człowiek postrzegany nie jako wzorzec ale jako ciało w procesie, łączące się ze światem otworami odpowiedzialnymi za różne funkcje życiowe.

W realizowanych w ostatnich latach, pozornie abstrakcyjnych bryłach, ich rozrastające się w przestrzeni szkieletowe konstrukcje, powstające z siatki linii łączących poszczególne otwory ciała, pozostają puste, otwarte na przestrzeń otoczenia. Metalowe ścianki pojawiają się tylko w miejscach styku, zetknięcia się struktury dwóch ciał.

Kozakiewicz, którego praktykę można usytuować pomiędzy sztukami wizualnymi i architekturą, jest rzeźbiarzem zajmującym się projektami architektonicznymi. Formy – moduły wywiedzione z anatomii ciała ludzkiego znajdują u niego zastosowanie zarówno jako formy rzeźbiarskie jak moduły architektoniczne. W realizowanych obecnie modelach brył, ich stalowych, geometrycznych strukturach artysta rozwija własną gramatykę form, anatomię przestrzeni, w której geometria ciała uzewnętrznia się i rozprzestrzenia kolejnymi modułami. Architektonika ciała przekształca się w architektonikę przestrzeni.

Wystawa prezentuje zestaw nowopowstałych, zróżnicowanych pod względem formatów, stalowych form przestrzennych, w których ciało człowieka stało się punktem wyjścia i architektoniczną analogią dla myślenia o przestrzeni.

Kurator wystawy: Bożena Czubak.

Jarosław Kozakiewicz (ur. 1961 w Białymstoku), rzeźbiarz i autor projektów architektonicznych. Studiował na wydziale rzeźby Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i w The Cooper Union for the Advancement Of Science and Art w Nowym Jorku. W swojej praktyce artystycznej odwołuje się do ekologii, genetyki, fizyki, astronomii i antycznych koncepcji kosmologicznych. Reprezentował Polskę na X Biennale Architektury w Wenecji w 2006 roku. Laureat wielu prestiżowych nagród, m.in.: nagrody Stowarzyszenia Krytyków Pokaz, (2004); I nagrody w konkursie na projekt rzeźby w przestrzeni miejskiej, Stuttgart (2006) oraz nagrody publiczności na X Triennale Rzeźby w Fellbach  (2007). Laureat licznych nagród architektonicznych m.in. I nagroda w konkursie na Park Pojednania Narodów naprzeciwko dawnego niemieckiego obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu (projekt Most Duchów), oraz specjalne wyróżnienie (we współpracy z biurem ALA Architects) za projekt Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.

Jego wystawy indywidualne prezentowano m.in. w: Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, Warszawa (2011, 2006, 1999, 1997); Galeria Biała, Lublin; Stary Browar, Poznań (2009); Galeria Arsenał, Białystok (2007, 1999); Zachęta Narodowa Galeria Sztuki, Warszawa (2007, 2005, 1998); Centrum Rzeźby Polskiej, Orońsko; Pawilon Polonia, 10 Międzynarodowa Wystawa Architektury, Wenecja (2006); Academie Schloss Solitude, Stuttgart (2005); Austriackie Forum Kultury, Warszawa; Galeria Miejska Arsenał, Poznań (2004); Zamek Królewski, Warszawa (2003); Alexandre De Folin Gallery, Nowy Jork (1998).

WGW 2018 | Teresa Tyszkiewicz. NAKREŚLAĆ SOBĄ

BIOGRAFIE WARSZAWY. Wystawa podsumowująca projekt