Irena Kalicka - Gęsia skórka

Irena Kalicka, z serii Gęsia skórka, 2014, fotografia, 80 x 80 cm

Nowa seria fotograficzna Ireny Kalickiej to zestaw obrazów przedstawiających białe gęsi i postaci ubrane w białe suknie kojarzące się z pamiątkowymi zdjęciami nowożeńców, na których młode panny pozują w ceremonialnych bielach. Ale panny młode Kalickiej to na większości zdjęć wcale nie panny, tylko dziwaczne niekiedy postacie z brodami wyłaniającymi się spod rozwianych welonów, twarzami ukrytymi pod grubą warstwą makijażu lub zastygłymi w grymasie nieruchomych masek. Brodate, muskularne, wytatuowane lub lalkowate panny młode w strojnych sukniach, powiewających tiulach i fin de siecle`owych koronkach uruchamiają szereg skojarzeń, w których mieszają się różne kody kulturowe, od romantycznych uniesień do perwersyjnych ekscytacji. Częścią tej queerowej maskarady w bieli są przechadzające się gęsi. Ich paradne wizerunki rozładowują napięcie sentymentalno-demonicznych inscenizacji, które dając upust tłumionym fantazjom, mogłyby przyprawiać o "gęsia skórkę" .

Irena Kalicka, z serii Gęsia skórka, 2014, fotografia, 80 x 80 cm

Irena Kalicka (ur. 1986) absolwentka Łódzkiej Szkoły Filmowej, gdzie w 2010 obroniła dyplom licencjacki, a w 2013 dyplom magisterski w pracowni prof. Józefa Robakowskiego. Członkini Grupy Strupek. Mieszka i pracuje w Krakowie. Jej wystawy indywidualne były prezentowane w Pracowni SKI w ramach Miesiąca Fotografii w Krakowie (2014), w Galerii Pauza i As Gallery w Krakowie (2012). W Fundacji Profile jej pracy były wcześniej pokazywane w ramach wystawy Sztuka wymiany. Kolekcja Józefa Robakowskiego (2013).

WYSTAWA ORGANIZOWANA W RAMACH WARSAW GALLERY WEEKEND

Wernisaże: piątek, 26 września 2014, 17:00-21:00

Galerie czynne: sobota-niedziela, 27-28 września 2014, 12:00-19:00

PRZERWA