CCNA EXAM 200-125 vce Routing and Switching 100-105 vce 300-075 vce 300-070 vce Exam Profile: Cisco 200-105 vce ICND2 v3.0 | Exam Details 300-101 vce EX300 vce

Sztuka wymiany. Kolekcja Józefa Robakowskiego. Uśpiony kapitał 4

Wystawa kolekcji Józefa Robakowskiego to czwarta propozycja cyklicznego programu prezentacji najbardziej znaczących prywatnych kolekcji sztuki współczesnej i nowoczesnej, realizowanego przez Fundację Profile i Muzeum Pałac w Wilanowie pod hasłem Uśpiony kapitał. Tegoroczna wystawa pokazuje zbiory zgromadzone przez jednego z najwybitniejszych twórców polskiej sztuki współczesnej; kolekcję, w której fascynacje artysty przekładały się na pasje kolekcjonera. Józef Robakowski, prekursor filmowej neoawangardy, artysta, kolekcjoner, historyk sztuki, wydawca i autor licznych publikacji, kurator wystaw, filmowiec, "człowiek-instytucja”,  po raz pierwszy pokazuje swoją kolekcję w tak obszernym wyborze.

Historia kolekcji sięga lat 60. i pierwszych muzealniczych studiów Robakowskiego, z których wyniósł on archiwalny impuls. Wówczas zaczął zbierać sztukę międzywojenną, w której znajdował odniesienia dla własnej praktyki artystycznej i swoich fascynacji awangardą. Rozrastający się w kolejnych dekadach zbiór dotyczył już sztuki współczesnej, zwłaszcza konceptualnych i filmowych eksperymentów. Multimedialna kolekcja to w przeważającej mierze efekt wymiany z innymi artystami, zapis kontaktów z międzynarodowym środowiskiem twórców reprezentujących różne neoawangardowe tendencje. W 1978 Robakowski wspólnie z Małgorzatą Potocką założył w Łodzi w prywatnym mieszkaniu Galerię Wymiany, która stała się jednym z kluczowych miejsc artystycznej alternatywy. W tej galerii-archiwum z kolekcją sztuki, wideoteką, zbiorami różnych publikacji, unikatowych druków i wideo dokumentacji znajduje się, do niedawna jeszcze jedyne w Polsce, archiwum sztuki wideo i filmu eksperymentalnego. Wystawy z cyklu Uśpiony kapitał nawiązujące w tytule do pism Waltera Benjamina są projektem budzenia uśpionych, symbolicznych kapitałów prywatnych kolekcji i podkreślenia ich roli w różnicowaniu obrazu sztuki znanego z kolekcji muzealnych i zbiorów publicznych. Pokaz kolekcji Jozefa Robakowskiego, w której dzieła ikonicznych twórców międzywojennej awangardy sąsiadują z jarmarcznymi kuriozami, a prace klasyków współczesności mieszają się z pracami studentów,  dostarcza wyjątkowej okazji do podjęcia debaty na temat wywrotowego potencjału prywatnych zbiorów sztuki. Prezentacja w Oranżerii Muzeum Pałacu w Wilanowie obejmuje pokazy filmowe skonstruowane wokół trzech tematów: awangardy kina artystycznego, działającego w latach 80. międzynarodowego magazynu filmowego –INFERMENTAL i zainicjowanego w 1991 w Berlinie magazynu sztuki wideo VAMP oraz archiwum Warsztatu Formy Filmowej i sztuki performans. W Fundacji Profile eksponowana jest część kolekcji obejmująca bogate zbiory malarstwa, rzeźby, obiektów, rysunków i fotografii.

Robert Smithson, Spiral Jetty 1970, Great Salt Lake, Utah, 1970, druk / printed matter,59,3 × 76 cm

Organizatorzy: Fundacja Profile w Warszawie i Muzeum Pałac w Wilanowie

Kurator wystawy: Bożena Czubak

Kuratorzy programu Uśpiony kapitał: Bożena Czubak i Andrzej Paruzel