KŁOPOTY TO NASZA SPECJALNOŚĆ - Tomek Kopcewicz

Wystawa czynna do 5 listopada, od wtorku do soboty, w godz. 12.00-19.00
Hoża 41/22, 00-681, Warszawa

fot. Grzegorz Borkowski

Wielkie idee i pomięte koszule to krótki film towarzyszący najnowszej serii obrazów Tomasza Kopcewicza. W filmowej narracji wielkie idee potykają się na pomiętych koszulach, zawzięcie prasowanych przez artystę przy wtórze marszowych melodii. W obrazie dedykowanym konstruktywistom i futurystom zagmatwane konstrukcje łamią się w chaosie form, w którym zawodzi jakakolwiek dyscyplina.

W malarstwie Kopcewicza wielkie idee rozsypują się w sterty desek lub ulatują jak wirujące skrawki papieru wydobywające się z niszczarki do dokumentów.
Na monumentalnych płótnach upraszczane i multiplikowane motywy układają się w rytmiczne wzory. Jego obrazy, chociaż pozbawione ilustracyjności, nie są jednak abstrakcyjne. Ich autor zazwyczaj nawiązuje do jakiejś konkretnej sytuacji, która staje się dalekim, ledwo rozpoznawalnym odniesieniem dla malowanych obrazów. Pozornie abstrakcyjne przedstawienia mają swój początek w doświadczeniu widzenia, w postrzeganiu rzeczywistości, ale widzianej jakby od podszewki, w jej niedopasowaniu, kłopotliwych, bezużytecznych odpadach. Te wycofane z obiegu odpady, pomięte materie, zgniecione struktury, wbrew ekonomii wymiany nabierają znaczeń, w których wielkie idee utykają jak w plątaninie kabli na drugim z prezentowanych filmów artysty.

Tomasz Kopcewicz studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, dyplom uzyskał w 2002 w pracowni malarstwa i intermediów. Zajmuje się malarstwem i wideo. Mieszka i pracuje w Warszawie.

fot. Grzegorz Borkowski

Tomasz Kopcewicz, bez tytułu/no title, olej/oil on canvas, 200 x 200 cm, 2009

Tomasz Kopcewicz, bez tytułu/no title, olej/oil on canvas, 150 x 150 cm, 2009

Otwarcie wystawy odbywa się w ramach warszawskiego szlaku sztuki współczesnej GDZIE JEST SZTUKA? Więcej informacji tutaj