CCNA EXAM 200-125 vce Routing and Switching 100-105 vce 300-075 vce 300-070 vce Exam Profile: Cisco 200-105 vce ICND2 v3.0 | Exam Details 300-101 vce EX300 vce

THE GAY, INNOCENT AND HEARTLESS Zbigniew Libera

25.10.2008 – 10.01.2009

Projekt Zbigniewa Libery to seria zdjęć przedstawiających sceny z partyzantami zarejestrowane podczas kilku plenerowych sesji fotograficznych. Cała seria obejmuje również zdjęcia tekstów, zapożyczonych bądź napisanych przez autora. Niemal ikoniczne przedstawienia upozowanych partyzantów, grupowe sceny w kąpieli czy podczas przemarszu można by wziąć za ilustracje jakichś doniesień prasowych. Ale wizualna i tekstowa narracja kilkudziesięciu zdjęć to fikcyjna opowieść, której odniesieniem są przewrotnie potraktowane mity męskości, bohaterstwa. Pomimo militarnych akcesoriów obrazy te pozbawione są agresji, a obwieszeni karabinami partyzanci podsuwają skojarzenia z tęsknotami uciekających w świat fantazji Piotrusiów Panów. Ten trop literacki podpowiada zresztą sam artysta w sfotografowanych tekstach.

Z nierzeczywistością nibylandii może się kojarzyć również sceneria, w której pozują "niewinni i bezduszni" bohaterowie na wystudiowanych kadrach z egzotycznymi roślinami i zwierzętami.

W zdjęciach partyzantów Libera uprawia to, co Umberto Eco nazwał przed laty "partyzantką semiologiczną". Walka o znaczenia w wydaniu autora tych zdjęć jest równie podstępna jak taktyki guerillas. Spreparowane strony czasopism ze zdjęciami, sfingowany dziennik partyzanta, Libera podobnie jak w swoich wcześniejszych pracach skłania do uważniejszej lektury medialnych przekazów, zwraca uwagę na sposoby kreowania i kolportowania mitów we współczesnej kulturze wizualnej.

Prezentacji wystawy towarzyszyła książka Zbigniewa Libery - The Gay, Innocent and Heartless

Kuratorka wystawy: Bożena Czubak

Recenzja wystawy: Zbigniewa Libery marsz w stronę Nibylandii

, Obieg