Alicja Karska & Aleksandra Went PANIE I PANOWIE

Autorska książka Alicji Karskiej i Aleksandry Went zatytułowana "Panie i Panowie" to wybór 200 zdjęć pokazujących witryny fryzjerskie fotografowane w różnych miastach świata. Poszczególne zdjęcia można układać w zestawy łączące się wbrew geografii ich pochodzenia, witryny fryzjerskie z Gdańska, Tczewa czy Kielc nie różnią się od tych, które autorki sfotografowały na ulicach Luxemburga, Brukseli, Amsterdamu, Tel Avivu.

[...] Niemal na wszystkich powtarza się motyw ufryzowanej głowy. Uproszczone sylwetki en face lub z profilu, z całą paletą stylów popularnej kultury, od retro po new age; klisze zaludniające masową wyobraźnię szkoloną nankomiksach, fotosach, okładkach płyt, mające też odniesienia w przetwarzanych i powielanych „głowach z magazynów” Warhola. Niekiedy w tych wizerunkach fryzjerskich usług rozpoznajemy rysy twarzy znanych z ekranu czy estrady. W końcu nie chodzi tu o fryzurę, ale o styl obejmujący więcej niż reklamowaną usługę, styl w którym potencjalny klient/klientka ma się poczuć wyrażony/wyrażona i wybrać samego/samą siebie pod reklamowaną postacią. „Wyglądać” zamiast „mieć” to w społeczeństwie spektaklu kolejna forma deprywacji, w której rzeczywiste ustępuje miejsca swojej semiotycznej reprezentacji. Zgodnie z zasadami image industry powołaniem tych reklam nie jest zaspakajanie, ale wytwarzanie potrzeb, zaś ostatecznym produktem jest ich konsument/konsumentka, któremu/której oferuje się jego/jej własne wizerunki.

Bożena Czubak

frament wstępu do książki "Panie i Panowie"

Książka pod redakcją Bożeny Czubak
Rok wydania: 2011
Strony: 208
Format: 150 x 150 mm
Oprawa miękka
Około 200 zdjęć
Cena:
22 PLN

Książka do nabycia w Fundacji Profile lub za pobraniem oraz w wybranych księgarniach.

Książka wydana dzięki wsparciu Miejskiego Ośrodka Sztuki w Gorzowie Wielkopolskim.

WGW 2018 | Teresa Tyszkiewicz. NAKREŚLAĆ SOBĄ

BIOGRAFIE WARSZAWY. Wystawa podsumowująca projekt