Irena Kalicka

W katalogu prezentowane są prace Ireny Kalickiej z lat 2009–2016, którym towarzyszy esej Krzysztofa Pijarskiego pt. “Horrory i humory, albo, o twórczości Ireny Kalickiej słów kilka”. Katalog towarzyszy wystawie w Państwowej Galerii Sztuki w Sopocie „Irena Kalicka i Tomasz Partyka. Sztuczki i rzezie”.

„[…] Sztuczki Kalickiej to nie tylko swawolne igraszki czy nawet bezeceństwa rozochoconych w zuchwałości kolegów i koleżanek z klasy, którym zresztą zdarza się popłakiwać, tak jak brodatym pannom młodym nie udaje się umknąć porównaniu do „głupiutkich gęsi”. Sztuczki to także smok z plastiku czy urokliwe ruiny podrasowane w Photoshopie, wabiące oko całą swoją dwuznacznością, przysłowiowym już przyciąganiem i odpychaniem. W przypadku fotografii Kalickiej chodzi nie tylko o dwuznaczności widzialnego, ale również o skrywane pod jego maską ambiwalencje czy — inaczej mówiąc — pokusy, z którymi czasami warto się zmierzyć.”

Bożena Czubak

fragment wstępu do katalogu "Irena Kalicka"

Publikacja dwujęzyczna

Liczba stron: 92