CCNA EXAM 200-125 vce Routing and Switching 100-105 vce 300-075 vce 300-070 vce Exam Profile: Cisco 200-105 vce ICND2 v3.0 | Exam Details 300-101 vce EX300 vce

Sieć — sztuka dialogu

Książka ta jest pierwszym opracowaniem zawierającym wybór prac oraz  korespondencję artystów uczestniczących w Sieci. Zawiera także dokumentację  dwóch pokazów zbiorów z roku 1972 oraz pierwszej po 40 latach wystawy zorganizowanej w  Fundacji Profile.

Projekt Sieci należał do najważniejszych inicjatyw sztuki awangardowej lat siedemdziesiątych XX wieku, w której uczestniczyli artyści z różnych stron świata. Idea Sieci została sformułowana w 1971 przez artystę Jarosława Kozłowskiego oraz historyka i krytyka  Andrzeja Kostołowskiego. W manifeście rozesłanym do ok. 350 artystów i krytyków  z Polski i ze świata zachęcali oni do współpracy i wolnej wymiany faktów artystycznych.

Sieć kontaktów rozwijanych pomiędzy artystami niezależnie od struktur instytucjonalnych i barier politycznych rozrastała się na fali konceptualizacji sztuki, zainteresowań sztuką poczty i popularności haseł antysystemowych. Idea wolnego obiegu, dialogu i decentralizacji stanowiła artystyczną alternatywę wobec politycznego i ideologicznego zamknięcia polskiej kultury przełomu lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Wbrew geopolitycznym podziałom na Wschód i Zachód Sieć rozprzestrzeniała się poprzez wymianę pomiędzy artystami z Europy Wschodniej i Zachodniej, Azji, Ameryki Północnej i Południowej. Anarchizująca idea Sieci była wyzwaniem zarówno dla politycznego status quo Europy Wschodniej, jak i dla rynkowych mechanizmów sceny artystycznej Zachodu.

Liczba stron: 223

Ilustracje: kolorowe

Wymiary: 21,5 x 23,5 cm

Cena:  65 zł