CCNA EXAM 200-125 vce Routing and Switching 100-105 vce 300-075 vce 300-070 vce Exam Profile: Cisco 200-105 vce ICND2 v3.0 | Exam Details 300-101 vce EX300 vce

Sztuka Wymiany. Kolekcja Józefa Robakowskiego. Uśpiony kapitał 4.

Sztuka wymiany. Kolekcja Józefa Robakowskiego to już czwarty z serii katalog          towarzyszący cyklicznemu programowi prezentacji najbardziej znaczących prywatnych kolekcji sztuki współczesnej i nowoczesnej, realizowanego pod hasłem Uśpiony kapitał przez Fundację Profile i Muzeum Pałac w Wilanowie.

Historia tej kolekcji sięga początku lat sześćdziesiątych i pierwszych, muzealniczych  studiów Robakowskiego, na których, jak wspomina: „mówiono nam — trzeba robić „biblioteczkę”. To ja robiłem.

W kolekcji obejmującej także zbiór Sztuki międzywojennej znajdują odzwierciedlenie ówczesne fascynacje awangardą i szukanie w niej odniesień dla własnej praktyki artystycznej.

Kolekcjonowanie wpisane w strategię artystyczną było  dla Robakowskiego sposobem konstruowania własnych tradycji. W kolejnych dekadach stawało się rodzajem aktywności, swego rodzaju projektem artystycznym, w którym ekonomię wartości zastąpiła ekonomia wymiany.

W 1978 Robakowski wspólnie z Małgorzatą Potocką założył w prywatnym mieszkaniu Galerię Wymiany, która stała się jednym z kluczowych miejsc artystycznej alternatywy. Galeria z kolekcją sztuki, wideoteką, zbiorami rożnych publikacji, unikatowych druków i wideo dokumentacji pełniła i wciąż pełni funkcję prywatnego archiwum. Dla Robakowskiego była i jest narzędziem w sporach z narracjami „oficjalnej”, instytucjonalnej historii sztuki.

Liczba stron: 287

Ilustracje: kolorowe

Wymiary:  23x27,5 cm

Cena:  80 zł

Publikacja dwujęzyczna

Książka do nabycia w Fundacji Profile lub za pobraniem oraz w wybranych księgarniach.

Książka dofinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej.

Publikacja została zrealizowana dzięki dofinansowaniu ze środków m. st. Warszawy.

REJESTRACJE

ARTISSIMA 2017

Józef Robakowski. BLIŻEJ - DALEJ. Wystawa w Centro Pecci w Prato | 14.10.2017 - 20.01.2018