Tomasz Partyka

Katalog prac Tomasza Partyki towarzyszący wystawie w Państwowej Galerii Sztuki w Sopocie „Irena Kalicka i Tomasz Partyka. Sztuczki i rzezie”.

Irena Kalicka

Katalog prac Ireny Kalickiej towarzyszący wystawie w Państwowej Galerii Sztuki w Sopocie „Irena Kalicka i Tomasz Partyka. Sztuczki i rzezie”.

Józef Robakowski. O Witkacym

Katalog drugiej edycji cyklu Archiwa sztuki przedstawiający prace czołowego współtwórcy neoawangardowej rebelii widziane w odniesieniu do nowatorskiej praktyki artystycznej Stanisława Ignacego Witkiewicza.

Jarosław Kozłowski. Wszystko buczy, oprócz tego, co bulgocze. Ćwiczenia z deklinacji

Książka artystyczna związana z projektem Jarosława Kozłowskiego.

Karska & Went. Franciszek Duszeńko – Monumenty

Katalog poświęcony zmarłemu, wybitnemu rzeźbiarzowi Franciszkowi Duszeńce (1925 – 2008), znanemu przede wszystkim z monumentalnych, pomnikowych realizacji.

Alicja Karska & Aleksandra Went. Pamięć obrazów

W katalogu prezentowane są prace Alicji Karskiej i Aleksandry Went z lat 2006–2011.

Krzysztof Wodiczko. Sztuka domeny publicznej

Katalog zawiera fotograficzną dokumentację projekcji zrealizowanych w otwartych przestrzeniach miejskich przez artystę w ciągu trzech dekad (1980-2010).

Archiwa sztuki. Tomasz Ciecierski, Jarosław Kozłowski.

Dwutomowa publikacja towarzysząca wystawie tytułowych archiwów Tomasza Ciecierskiego i Jarosława Kozłowskiego.

Jarosław Kozłowski. Neither East Nor West, Neither North Nor South

Obszerny katalog wystawy Jarosława Kozłowskiego "Neither East Nor West, Neither North Nor South" prezentowanej w moskiewskim Museum and Exhibition Center “Worker and Kolkhoz Woman”.

Procedery sztuki lat 70.

Katalog towarzyszący wystawie „Procedery sztuki lat 70.” przedstawiający pierwsze działania performatywne w sztuce polskiej końca lat 60. i kolejnej dekady.

Krzysztof Wodiczko. Przejście. 1969 - 1979

Katalog prezentuje prace Krzysztofa Wodiczki z lat 1969 – 1979, zachowane i zrekonstruowane, zrealizowane i te, które funkcjonowały jedynie w formie projektów, działania performatywne, efemeryczne oraz realizowane we współpracy z innymi artystami.

Sieć — sztuka dialogu

Książka ta jest pierwszym opracowaniem zawierającym wybór prac oraz  korespondencję artystów uczestniczących w Sieci. Zawiera także dokumentację  dwóch pokazów zbiorów z roku 1972 oraz pierwszej po 40 latach wystawy zorganizowanej w  Fundacji Profile.

Sztuka Wymiany. Kolekcja Józefa Robakowskiego. Uśpiony kapitał 4.

Sztuka wymiany. Kolekcja Józefa Robakowskiego to już czwarty z serii katalog towarzyszący cyklicznemu programowi prezentacji najbardziej znaczących prywatnych kolekcji sztuki współczesnej i nowoczesnej, realizowanego pod hasłem Uśpiony kapitał przez Fundację Profile i Muzeum Pałac w Wilanowie.

WITKACY I INNI

Witkacy i Inni. Z kolekcji Stefana Okołowicza i Ewy Franczak.

Katalo wystawy obejmuje unikatową kolekcję, obejmującą obszerny zbiór dzieł fotograficznych Stanisława Ignacego Witkiewicza oraz prace innych fotografów działających w XIX i XX wieku.

Alicja Karska & Aleksandra Went PANIE I PANOWIE

Autorska książka Alicji Karskiej i Aleksandry Went zatytułowana "Panie i Panowie" to wybór 200 zdjęć pokazujących witryny fryzjerskie fotografowane w różnych miastach świata.

Jarosław Kozłowski CUDZYSŁOWY

Książka jest próbą opowiedzenia o praktyce artystycznej Jarosława Kozłowskiego, opowiedzenia głosami dziesięciu autorów — historyków i krytyków sztuki, badaczy współczesnej kultury, kuratorów współpracujących z artystą.

Uśpiony Kapitał. Fotografia z kolekcji Cezarego Pieczyńskiego

Katalog wydany w zwiazku z wystawą Uśpiony Kapitał. Fotografia XX wieku z kolekcji Cezarego Pieczyńskiego

Zbigniew Libera THE GAY, INNOCENT AND THE HEARTLESS

Książka w autorskim opracowaniu Zbigniewa Libery obejmuje prawie 100 zdjęć przedstawiających sceny z partyzantami i sfotografowane teksty, napisaneprzez Liberę bądź zapożyczone od Burroughsa, Che Guevary czy twórcy „Piotrusia Pana”.

Aleksandra Polisiewicz WARTOPIA

Wartopia to projekt wirtualnej rekonstrukcji Warszawy według niezrealizowanych planów nazistowskich opracowanych w pierwszych latach II wojny światowej.W architektonicznych panoramach miasta, na barwnych wydrukach, ruchomych obrazach animacji filmowej i przestrzennych odwzorowaniach makiety wizualnych kształtów nabierają dwuznaczności w postrzeganiu historii.

Natalia Brandt, Gry przesunięć

Krzysztof Wodiczko. Pokaz dokumentacji projektów zrealizowanych w Japonii