Otwarte archiwum. Część 3

Projekt online

W projekcie Otwarte archiwum udostępniamy on-line materiały filmowe dotyczące działalności artystów i artystek współpracujących z Fundacją Profile.

W trzeciej części programu pod hasłem Partytury sztuki przedstawiamy materiał na temat działalności Józefa Robakowskiego. Filmowe rejestracje przypominają sztukę jednego z czołowych twórców polskiej neoawangardy i filmu eksperymentalnego. Udostępniamy zapisy obejmujące dokumentacje wystaw i performensów, publiczne wystąpienia artysty, wywiady, komentarze i fragmenty jego filmów. Prezentowany materiał daje wgląd w praktykę artystyczną Robakowskiego, ostatnie realizacje i projekty medialne. Ukazuje również jego udział w dokumentowaniu sztuki innych artystów, zaangażowanie jako historyka sztuki i filmowca w odzyskiwanie i utrwalanie znaczenia czołowych twórców awangardowych tradycji.

Prezentowane materiały pochodzą z archiwum Fundacji Profile, Józefa Robakowskiego oraz pokazywane są dzięki uprzejmości Wytwórni Filmów Oświatowych w Łodzi.

Jednocześnie prezentujemy w formie e-booka książkę pt. Sztuka wymiany. Kolekcja Józefa Robakowskiego. Publikacja wydana w 2013 roku przedstawia historię Galerii Wymiany założonej przez Józefa Robakowskiego i Małgorzatę Potocką w 1978 roku.

Na papierze

WOMEN’S BUSINESS