Otwarte archiwum. Część 2

Projekt online

W projekcie Otwarte archiwum udostępniamy on-line materiały filmowe dotyczące działalności artystów i artystek współpracujących z Fundacją Profile.

W drugiej części programu pod hasłem Paradoksy czasu i języka przedstawiamy materiał na temat twórczości Jarosława Kozłowskiego. Filmowa dokumentacja oferuje wgląd w praktykę artystyczną jednego z czołowych twórców polskiej awangardy. Udostępniamy zapisy filmowe kluczowych realizacji artysty, monumentalnych instalacji dotyczących pojęcia czasu, serii prac odnoszących się do języka, mediów, sztuki, polityki. Filmowe rejestracje obejmują również dokumentacje wystaw, wywiady, komentarze, publiczne wystąpienia, dokumentacje wystaw i performensów artysty realizowanych w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wiedniu, Moskwie, Berlinie, Hadze. Prezentowane materiały pochodzą z archiwum Fundacji Profile i Jarosława Kozłowskiego.

Jednocześnie prezentujemy w formie e-booka książkę na temat twórczości artysty w latach 1967-2010, pt. Jarosław Kozłowski. Cudzysłowy.

Otwarte archiwum. Część 4

WGW 2020. Ryszard Waśko. Od A do B