403 Forbidden

Request forbidden by administrative rules.

Wykład René Blocka

I like America and America likes Me, przyjazd Josepha Beuysa w karetce z lotniska Kennedy'ego do galerii René Blocka przed spotkaniem z kojotem, Nowy Jork, 1974

Z Berlina: wieści od Kojota.

40 lat współpracy z Josephem Beuysem

środa, 12 lutego, godz. 18:00

Zapraszamy na wykład René Blocka, na temat jego współpracy z jednym z czołowych twórców sztuki XX wieku, Josephem Beuysem. Wykład odbędzie się w sali projekcyjnej Fundacji Profile, ul. Franciszkańska 6.

Wykład odbędzie się w języku angielskim.

Wstęp wolny.

René Block (1942) wybitny kurator i kolekcjoner sztuki współczesnej. Pierwszą galerię otworzył w 1964 roku w Berlinie, gdzie zaczęła się jego długoletnia współpraca z twórcami międzynarodowego ruchu Fluxus. Współpracował między innymi z  Sigmarem Polke, Josephem Beuysem, Gerhardem Richterem i Nam June Paikiem. W 1974 roku został wyróżniony nagrodą Niemieckiego Stowarzyszenia Krytyków (German Critics Association) za dziesięcioletni program jego galerii w Berlinie. W tym samym roku otworzył galerię w Nowym Jorku, na otwarciu której zaprezentował głośny performens Josepha Beuysa „I Like America and America Likes Me”. W latach 1997–2006 był dyrektorem Kunsthalle Museum Fridericianum w Kassel. Od 2008 roku prowadzi galerię Edition Block w Berlinie.

Irena Kalicka | Z igły widły

GORGONA. Prace z kolekcji Marinko Sudaca