BIOGRAFIE WARSZAWY. Wystawa podsumowująca projekt

Biografie Warszawy to przewodnik turystyczny po stolicy Polski opowiedziany innymi słowami i obrazami niż te, które znamy z dostępnych informatorów. Podczas serii wydarzeń przyglądamy się historii miasta nigdzie nie spisanej, często anonimowej lub zupełnie zapomnianej. To również przewodnik wyjątkowy, bo powstający na bazie wspomnień i indywidualnych doświadczeń żyjących tu ludzi – skrajnie różnych, lecz połączonych i często skrzywdzonych kategorią „inności”. Najważniejszymi bohaterami Biografii Warszawy są ci, którzy postrzegają miasto oddolnie, przez pryzmat własnych wspomnień i doznań. Role przewodników na stołecznych miejskich szlakach przejęły osoby bezdomne, osoby niewidome oraz emigranci.

Wystawa podsumowująca dwuletni projekt prezentuje fotografie wykonane przez wszystkich uczestników, będących głównymi bohaterami cyklu wydarzeń: osoby niewidome, osoby bezdomne oraz uchodźców i emigrantów. W fotograficznych „pocztówkach” przewijają się miejsca turystycznie oblegane, powszechnie nieznane lub zupełnie prozaiczne: parki, ławki, bramy kamienic, kosze na śmieci, drzwi, zabytkowe kościoły, znane place lub zupełnie anonimowe zakamarki miasta. Dla dwunastu zaproszonych osób to jednak obszary codziennego bytowania, miejsca egzystencjalnych przełomów lub zwykłej prozy często niełatwego życia. Obok obszernego fotograficznego krajobrazu subiektywnie widzianego miasta, wystawa prezentuje także prace wykonane podczas wszystkich trzech działań z artystami: Zapiski Pawła Dudko (edycja I poświęcona osobom niewidomym), happening Budujemy domy Łukasza Surowca (edycja II poświęcona osobom bezdomnym) oraz Festyn gościnny według plastycznego scenariusza Olgi Borawskiej i Julii Golachowskiej (edycja III poświęcona uchodźcom i emigrantom). Na wystawie po raz pierwszy prezentowany jest reportaż filmowy dokumentujący przebieg wszystkich trzech spacerów po Warszawie, pilotowanych przez zaproszonych do udziału uczestników.

OPROWADZANIA KURATORSKIE PO WYSTAWIE:

piątek, 14 września, godz. 17:00

sobota, 15 września, godz. 17:00

Ewa Harabasz, Czerwień i fiolet

Irena Kalicka i Tomasz Partyka. Sztuczki i rzezie.

Rejestracje 2018

REJESTRACJE 2018 // Nowe praktyki artystyczne twórców z byłej Jugosławii