PERSONAL STONE | Premierowy pokaz filmu poświęconego praktyce artystycznej Zygmunta Rytki

Personal Stone

Czwartek, 21 czerwca, godz. 19.00

Zapraszamy na premierowy pokaz filmu poświęconego praktyce artystycznej Zygmunta Rytki.

W dyskusji towarzyszącej prezentacji filmu wezmą udział Prof. Jan Stanisław Wojciechowski oraz twórcy filmu Jan Przyłuski i Piotr Weychert.

Personal Stone, 2017, reż. J. Przyłuski, P. Weychert, kadry z filmu

Film zrealizowany w 2017 jest dokumentem poświęconym Zygmuntowi Rytce. Zmarły przed trzema miesiącami, wybitny fotograf, twórca filmów eksperymentalnych, wideo i instalacji, opowiada przed kamerą o swoich realizacjach i pasji dokumentowania życia artystycznego. Na temat jego sztuki wypowiadają się inni artyści, krytycy, przyjaciele: Bożena Biskupska, Marek Grygiel, Marek Janiak, Zbigniew Libera, Józef Robakowski, Jan Stanisław Wojciechowski, Krzysztof Wojciechowski.

Personal Stone, 2017, reż. J. Przyłuski, P. Weychert, kadr z filmu

Film w reżyserii i według scenariusza Przyłuskiego i Weycherta daje wgląd w praktykę artystyczną Zygmunta Rytki, logikę jego działań, nie zawsze oczywistych i nieznanych w całości nawet najbliższym przyjaciołom. Autorzy filmu sięgając do niezwykłego archiwum artysty pokazują jego postkonceptualne poszukiwania związane z tradycją neoawangardy i późniejsze zainteresowania kierujące go w bardziej osobiste, egzystencjalne przestrzenie działań realizowanych we „współpracy z naturą’.

Personal Stone przedstawia różne obszary aktywności Zygmunta Rytki, artystycznego samouka, autora legendarnej "Kolekcji prywatnej”,  prawdziwej „duszy awangardowego towarzystwa”, twórcy przechodzącego od własnych eksperymentów do sztuki dokumentacji i  swobodnie poruszającego się pomiędzy teatrami Warszawy, Kulturą Zrzuty a Warsztatem Formy Filmowej, późniejszego współtwórcy Międzynarodowego Laboratorium Kultury w Sokołowsku.

[wstęp wolny]

Rejestracje 2018