Krzysztof Wodiczko | ŻYWE OBRAZY

KRZYSZTOF WODICZKO

Żywe obrazy

Otwarcie: czwartek, 7 grudnia 2017, godz. 19

Wystawa czynna: od 8 grudnia do 23 grudnia 2017 i od 3 stycznia do 27 stycznia 2018, od wtorku do soboty, w godz. 12 - 19

Krzysztof Wodiczko, Żywe obrazy, 2017

* Zdjęcia przedstawiają kadry z projekcji na fotokopię jednego z czterech obrazów - Jan Chrzciciel Lampi, "Portret Stanisława Małachowskiego" (1788-1789), depozyt w Muzeum Narodowym w Warszawie, © fot. Piotr Ligier / Muzeum Narodowe w Warszawie

„Żywe obrazy” Krzysztofa Wodiczko to projekt ożywienia historycznych postaci głosami i gestami współczesnych osób. Nieruchome portretowe przedstawienia ważnych dla historii, nauki i kultury wielkich Polaków są animowane ruchomymi obrazami twarzy, gestami i wypowiedziami uczestników projekcji. Wizerunki uczonych, reformatorów, działaczy oświeceniowych zasłużonych dla edukacji narodowej przemawiają głosami współczesnych obywateli.

Portrety Stanisława Staszica, Hugo Kołłątaja, Stanisława Małachowskiego i Joachima Lelewela stają się medium umożliwiających odbiorcom współuczestnictwo w praktykach kulturowych i włączanie się do debat publicznych. Młodzież akademicka, działacze społeczni, mieszkańcy Warszawy z różnych środowisk i pokoleń wcielając się w podobizny wielkich przodków, dzielą się swoimi doświadczeniami i opiniami na temat bieżącej współczesności.

Kuratorka: Bożena Czubak

Krzysztof Wodiczko, Żywe obrazy, 2017, Fundacja Profile, Warszawa, 2017

Otwarcie wystawy Krzysztofa Wodiczko, Żywe obrazy, 2017, Fundacja Profile, Warszawa, 2017, fot. Marta Caban

Krzysztof WodiczkoFundacja Profile, Warszawa, 2017, fot. Marta Caban

W projekcji zostały wykorzystane zdjęcia czterech obrazów:

Franciszek Sobolewski, Portret Stanisława Staszica, 1826, wł. Parafii św. Mikołaja w Hrubieszowie, © fot. Anna Hyrchała

Jozef Peszka, Portret Hugo Kołłątaja, 1791, Muzeum Narodowe w Warszawie, depozyt w Zamku Krolewskim w Warszawie, © fot. Andrzej Ring, Lech Sandzewicz

Jozef August Krolikowski, Portret Joachima Lelewela, ok. 1850–1860, © fot. Krzysztof Wilczyński/Muzeum Narodowe w Warszawie

Jan Chrzciciel Lampi, Portret Stanisława Małachowskiego, 1788–1789,

depozyt w Muzeum Narodowym w Warszawie, © fot. Piotr Ligier/Muzeum Narodowe w Warszawie

Krzysztof Wodiczko i Fundacja Profile dziękują za udział w realizacji projektu niezrzeszonym warszawskim działaczom społecznym oraz przedstawicielom następujących organizacji:

Uniwersytet Zaangażowany

Studenci Medycyny za Prawem Wyboru

ruch społeczny Rodzice przeciwko Reformie Edukacji

Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorow im. Jolanty Brzeskiej

Warszawskie Dziewuchy Dziewuchom

Czarne Szmaty/#czsz

Kuchnia Konfliktu

Akcja Demokracja

Ewa Harabasz, Czerwień i fiolet

Irena Kalicka i Tomasz Partyka. Sztuczki i rzezie.

Rejestracje 2018

REJESTRACJE 2018 // Nowe praktyki artystyczne twórców z byłej Jugosławii